
lauantai 28. helmikuuta 2009
decouppaamista

torstai 26. helmikuuta 2009
Perusruokaa halvalla, särpimet maksaa
Peruskotiruokaa saa valmistettua halvalla, mutta särpimet maksaa. Nykyaikaiseen ruokavalioon suositellaan lautasmallia, 500 g kasviksia ja hedelmiä päivässä, kalaa ja maitotuotteita jne. Minun ei enää tarvitse pohtia ihan niin tarkasti ruokamenojamme, mutta ei meillä ole varaa naudanfileitä ja lohia syödä. Minulla on tietyt kipukynnykset eri ruokatarvikkeiden hinnoille esim. en osta yli 2 euroa maksavia hedelmiä tai jäävuorisalaattia, ikinä en maksaisi kurkusta tai tomaatista yli 3,50 euroa. Yli kympin kilo maksavaa kalaa tai lihaa en osta tai harvoin ostan edes yli 7 euroa maksavaa. Hamstraan häpeämättä kaupastamme puoleen hintaan myytävät tuotteet.
Makeita leivonnaisia ostan tosi harvoin valmiina, niiden leipomisessa säästää isot summat kuten myös vaalean leivän. Ruisleivästäkin katson aina kilohinnan, enkä osta yli 3,50 euron kilohintaista leipää Me syömme nykyisin paljon broileria, kun sitä on usein puoleen hintaan ja muutenkin koipi-reidet ovat edullisia. Leikkeleistä katsomme tarkasti hintalaput. Juustojen kotimaisuusvaatimuksestani olen viime aikoina luopunut, koska suomalaisen juuston hinta on törkeästi noussut. Kilo-, litra- ja kappalehintojen vertailua harrastan koko ajan. Hyvää saa halvallakin, mutta työtä se teetättää ja jatkuvaa valppautta. Kun se on muodostunut elämäntavaksi, ei siitä tunnu olevan haittaa.
Hyvän vitamiinilisän saamme ruokiimme marjoista ja minulla on onnekseni mies, joka rakastaa marjastamista. Hänellä on vielä toistaiseksi selkäkin jotenkuten kunnossa. Itselläni on niin paljon vaivoja, että marjametsässä olen nykyisin enemmän haitaksi kuin hyödyksi.
keskiviikko 25. helmikuuta 2009
Kiitos kommenteista!
Äidin soppa

Meinasipa mennä hermo tuon edellisen tekstin kanssa. En saanut sitä asettumaan järkevästi. Kone tekee kuitenkin mitä haluaa, kun painan "julkaise teksti" nappia. Resepti on sitten vinksin vonksin. No yritetäänpä tämän kanssa taas. Kaivoin pakastimesta possun suikaleita, joita olin taas ostanut 50%:n lapulla. Keitin sellaista äitini tekemää keittoa tai yritin tehdä samanlaista. Nostalgiasta jäi jotain puuttumaan. Sikapossuni oli liian rasvatonta ja minulla ei enää ole käytössä valurautapannua. Tämä on siis nykyainen versio sikasopasta.
400 g possunsuikalelihaa, maksoi 1,83
1 kg perunoita, maksoi 0,79
450 g keittojuureksia (isot keittojuurekset), maksoi 0,79
1 sipuli
1 lihaliemikuutio
suolaa
kokonaisia maustepippureita
laakerinlehti
0,5 rkl vehnäjauhoja
Ruskista possusuikaleet kuumalla pannulla hyvin, mikä ei teflonpannulla koskaan onnistu niin hyvin kuin vanhanajan pannulla. Sillä aikaa, kun ne ruskistuvat, kuori perunat ja sipuli, lohko ne kiehuvaan lihaliemellä maustettuun veteen, lisää pippuri ja laakerinlehti. Anna kiehua n. 15 min. Lisää pannulle lihojen päälle suolaa n. 1 tl ja vehnäjauhot, sekoita ja kaada kattilaan kiehumaan perunoiden kanssa. Huuhtele pannusta kattilaan maut mukaan. Anna vähän aikaa kiehua ja lisää sitten pakastejuurekset. Keitä kypsäksi. Äitini suurusti keiton siis vehnäjauhoilla, luulen, että se tehtiin sian rasvan sitomiseksi. Lihassa ennen vanhaan sitä rasvaa riitti. Usein äiti myös käytti luisia sianlihoja keittoon. Itsekin männä vuosikymmeninä tein luusoppaa sianluista. Ruskistin ne ja lisäsin soppaan. Köyhän soppa oli tällaista. Naudanlihasta tehty oikea lihakeitto on aika tyyristä tänäkin päivänä.
Riisimuromokkapalat

tiistai 24. helmikuuta 2009
Minun peltileipäni

Marinoidun juuston maistiaiset

maanantai 23. helmikuuta 2009
Broileripaistijauheliha-papu-kastike

Päivälliseksi taas tulikin broileria, sillä sitä oli 50%:n alennuksella kuten myös possun sekä naudan suikaleita. Kaikki ilman marinadia. IHanaa siis.
Kastike
1 sipuli
400 g broilerin paistijauhelihaa
suolaa, currya, rouh. mustapippuria
1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
vehnäjauhoa 2 rkl
vettä
(tuoretta rosmariinia)
Kuullota silputtu sipuli öljyssä, lisää jauheliha ja ruskista, lisää mausteet (pavuissa on suolaa 1%) ja anna vähän maustua, lisää sitten pavut tomaattisoseessa, anna kiehahtaa ja lisää vehnäjauhot hyvin sekoittaen kastikkeeseen. Lisää vettä tarvittava määrä. Ostin viime viikolla rosmariinin, jota lisäsin pieneksi silputtuna varovaisen määrän (?). Kypsytä vielä vähän aikaa. Lisäkkeeksi keitin Myllyn parasta Riisi-ohraa. Salaatiksi silppusin jäävuorisalaattia, puoli punaista paprikaa ja yhden päärynän. Tämä ruoka on erittäin vähärasvaista, kun ei mene niitä lisäilemään. Halpaa myöskin, sillä broileripaistejauheliha maksoi 1,73 ja pavut 0,85. Neljän annos Riisi-Ohraa maksaa n. 0,60 €.
Vadelmajälkiruoka

Silitettyä muovia tuunaamaan

Silitystekniikka: laitetaan muovi kaksinkerroin tai kaksi erillistä muovia kahden voipaperin väliin ja silitetään korkeintaan kahden pisteen lämmöllä. Annetaan jäähtyä paperien välissä. Olen itse tehnyt kaksien paperien kanssa niin, että kun toinen on jäähtymässä, niin toista silitän. Sitten taas taitetaan muovi kaksinkerroin ja silitetään, kunnes saadaan mieleisen paksuinen muovikangas. Nämä tuotokseni ovat kahdeksankertaiseksi silitettyä muovia. Sitten ompelin normaalisti reunat yhteen. Ompelu oli helppoa ja sujuvaa. Käytäntö näyttää kuinka kauan tällaiset tuotteet kestävät. Suunnitelmissani on iso kestomuovikassi jonkinlaisella tilkkutäkkitekniikalla.
Viime maanantaina tuli ykköseltä ohjelma nimeltä: "Maailma hukkuu muoviin", joka todella pysäytti tämän muoviongelman kanssa. Tunsin omituista tyydytystä ommellessani eilen näitä juttuja. Muutenkin aion ruveta todella funtsimaan muovinkäyttöä. Minulla on esimerkiksi apteekin pieniä pusseja vaikka perinnöksi asti. Ryhdyn nyt määrätietoisesti vastustamaan niitä. Tyttäreni on lahjoittanut minulle kankaisia hedelmäpusseja aika päiviä sitten, nyt ei tarvitsisi muuta kuin ryhtyä käyttämään tai kantamaan käytetty pussi mukana. Kehittelen ehkä näistä silitysmuoveista jonkun kivan hedelmäkassin. Olisi mukava punnita hedelmät vaa´alla paljaana, ja laittaa sitten kaikki samaan hedelmäkassiin. Mutta mihin plänttää hintalaput ja mitä kauppiaat siihen sanoisivat. Täytyypä kysyä.
lauantai 21. helmikuuta 2009
Pakastesei pinaattikeiton alla


Marinoitu juusto

Tilasin JUJU-kerhosta kirjan nimeltä: Tee itse herkkulahjat. Löysin tällaisen ohjeen, jonka tänään toteutin.
MARINOITU JUUSTO
n. 300 g juustoa, Edamia, Oltermannia tai Cheddaria (itse laitoin halvinta eli Arlan kermajuustoa)
1 punainen paprika tai 6-8 aurinkokuivattua tomaattia
1-2 valkosipulin kynttä
mustia tai vihreitä oliiveja
tuoretta basilikaa (käytin kuivattua)
Marinadi:
3 dl hyvää oliiviöljyä
1/2 dl balsamicoa (minulla oli tummaa, vaalea olisi ehkä kauniimpaa)
Leikkaa juusto kuutioiksi, pistele haarukalla reikiä, jotta ne marinoituvat paremmin. Pane juusto, paprikapalat tai tomaatit, valkosipuli ja oliivit kerroksittain purkkiin. Ripottele basilika päälle. Sekoita marinadi ja kaada purkkiin. Kierrä kansi tiukasti kiinni ja anna juusto seistä marinadissa pari päivää. Tarjoile juusto huoneenlämpöisenä.
Kerron sitten parin päivän päästä, miltä maistuu. Tämä ei ole lama- eikä laihisruokaa.

torstai 19. helmikuuta 2009
Maahanmuuttaneet ja maahanmuuttajat
Ajattelin, että niinhän se on kaikessa, yksi mätä muna pilaa koko kakkutaikinan. Vanhat leivontaohjeet kehottivat rikkomaan munat yksitellen kuppiin ja lisäämään sitten taikinaan, jotta huomattaisiin ottaa mätä muna kiinni ennen kuin se joutuu koko taikinan joukkoon. Maahan saapuvia ulkomaalaisia ei pystytä rikkomaan kuppiin ja haistelemaan, että onko tämä hyvä vai mätä muna. Mutta heidät voi kohdata yksilöinä eikä taikinoina. Ei syytetä koko taikinaa kaikesta mädästä, vaan syytetään vain näitä mätiä yksilöitä. Näillä ns. maahanmuuttokriittisillä ihmisillä tuntuu usein olevan tämä taikinakäytäntö. Pelottavaa on se, että eihän mitenkään kadulla vastaantulevasta ulkomaalaisesta voi tietää, onko hän pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, varas, näin vanhaa suomalaista lorua lainatakseni.
Ajankohtaisessa kakkosessa puhuttiin paljon kotouttamisesta. Jos minä muuttaisin esimerkiksi Somaliaan, niin en usko, että voisin ikinä kotoutua sinne. Toivottavasti en joudu sinne koskaan pakenemaan henkeni edestä tai työn perässä. Siellä olisi niin erilainen kulttuuri, ilmasto ja uskonto, että olisin siellä varmasti onneton. Luulisin, että tilanne on yhtä vaikea toisinpäinkin. Minun on myös ihan pakko myöntää, että minua pelottaa islam ja sharia, silloin kun ovat väärissä käsissä. Samoin minua hirvittää pelkkä ajatuskin siitä, että suomalaista tasa-arvoa ja vapauksia ryhdyttäisiin kaventamaan.
Meillä kaikilla voi paljonkin pelkoja ja ennakkoluuloja, koska olemme tiedotusvälineiden armoilla siinä, mitä tiedämme asioista. En itse ole iässäni tuntenut montaa ulkomaalaista, mutta kaikki, jotka olen tuntenut, ovat rehellisiä, kunnollisia ja ihania ihmisiä. Olen kiitollinen, että olen saanut heihin tutustua.
En tiedä, miten ulkomaalaispolitiikkaa pitäisi hoitaa, mutta sen tiedän, että on silkkaa rasisimia koota nimilistoja, joilla halutaan ajaa tietyn kansallisuuden omaavat ihmiset pois maastamme. Silloin on hutkaistu kaikki munat tutkimatta taikinaan, ja halutaan sitten heittää muutaman joukkoon sattuneen mädän munan takia koko taikina tunkiolle.
keskiviikko 18. helmikuuta 2009
Merete Mazzarellan kirja isoäitiydestä ja anoppiudesta
Merete kärsii ikävästä ja on mustasukkainen ja kateellinen lasten toiselle isoäidille. Hän kokee sen, minkä moni muukin: äidinäiti on ykkösmummo ja toisena tulee sitten isänäiti. Tässä tapauksessa se on vielä konkreettisempaa pitkän välimatkan vuoksi. Hän haluaisi olla enemmän läsnä ja antaa enemmän lapsille "juuria" Suomeen. Hän kokee hankalaksi suhteensa miniäänsä. Miniälle ei mikään kelpaa ja hän näyttää hapanta naamaa anoppilassa. Pojan ja miniän avioeron jälkeen tilanne tietysti entisestään hankaloituu. Kuvioihin tulee uudet puolisot. Itse Merete on myös eronnut ja naimisissa miehen kanssa, jolla on lapsia ja lapsenlapsia.
Aivan samanlaiset kuviot ovat itsellänikin. Minulla on omia lapsia ja lapsenlapsia, nykyinen ja entisiä aviomiehiä, miniää ja ex-miniää, miehen lapsia ja lapsenlapsia, ex-puolisoa, nykyisiä ja entisiä appivanhempia. Tämä ihmissuhteiden määrä on aikamoinen ja eikä aikaa myöden näytä yksinkertaistuvankaan. Minusta on välillä tuntunut kuin en koskaan saisi olla minä itse, vaan aina on kuljettava kieli keskellä suuta, ettei vaan taas loukkaisi jotakuta.
Sitten on kestettävänä eräänlainen selkeä ulkopuolisuuden tunne, se ettei kuulu joukkoon. Ikään kuin perheeseeni kuuluu ihmisiä, jotka eivät siedä laisinkaan minua ja kaikkien on vaan pakko kestää. Se on oikeastaan aika kamalaa.
Tällaisessa uusio-fuusioperheessä on tarkasti kaikkien pidettävä huolta reviireistään. Reviiriasioissa voi olla iso ero eri perheiden ja sukujen kesken. Erityisen herkkä tilanne on miniöiden ja anoppien välillä sekä puolison lasten ja ei-oikean vanhemman välillä. Ulkopuolisuuden tunne syntyy siitä, että oman puolison perheessä ja perhetapahtumissa on aina vieraana läsnä. Nykyiselle anopille olen aina sekundaminiä, koska en ole tehnyt hänelle lapsenlapsia jne. Minusta tuntuu omituiselta vierailla anoppilassa, sillä minä olen siellä vain mieheni vaimo. Minun oma historiani, lapseni ja lapsenlapseni, vanhempani ja kaikki muukin täytyy jättää kotiin, sillä se ei kiinnosta ketään. Istun vain kuuntelen. Kun mieheni puhuu omien perheenjäsentensä kanssa puhelimessa kuulumisistaan, niin niihin ei kuulu minun perheeni kuulumiset.
Yksinäisyyden tunne tulee myös oman perheen tapahtumissa. Omien lasten ja lastenlasten asiat eivät kiinnosta puolisoa eikä hänen perhettään. Yksinhuoltajuus on aina läsnä, vaikka lapset olisivat kuinka vanhoja ja vaikka itse on uudessa liitossa. Silloin kun omille lapsille tapahtuu jotakin, on aivan yksin oman hätänsä kanssa. Yhtä hyvin on yksin iloisissa tapahtumissa. Luulin silloin, kun erosimme lasteni isän kanssa, että yksinhuoltajuus kestää siihen asti, kun nuorinkin täyttää 18 vuotta. En arvannut, että se onkin kuolemaan saakka kestävä keikka. Tunnetasolla siis.
tiistai 17. helmikuuta 2009
Parsakaali-juustokastikkeella gratinoitu kalkkuna

Sunnuntaina paistetun kalkkunapaistirullan loput leikkasin viipaleiksi ja keitin niille parsakaali-juustokastikkeen "gratinaadiksi".
rasvaa 3 rkl
vehnäjauhoja 3 -4 rkl
maitoa
pakasteparsakaalia 200 g
100 g voimakasta Koskenlaskija -sulatejuustoa
yrttisuolaa, rouhittua mustapippuria, paprikaa
Sulata rasva kattilassa (minä en ilman kerroskattilaa enää tekisi valkokastiketta), lisää jauhot ja sekoita kunnolla, ettei paakkuunnu. Kun rasva on imeytynyt jauhoihin lisää pikkuhiljaa maitoa, kunnes kastike on mieleisesi paksuista. Lisää mausteet ja sulatejuustoa pieninä palasina. Kuumenna parsakaalit mikrossa parisen minuuttia täydellä teholla ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua jonkin aikaa ja kaada sitten voideltuun uunivuokaan aseteltujen kalkkunapaistiviipaleiden päällle. Gratinoi uunissa 200 asteessa 20 - 30 min.
Riisimuro-omenapiiras

Selailin vuodelta 1987 peräisin olevaa Vaasan Myllyn "Leivotaan piirakoita" -kirjasta. Sieltä löytyi tämä piirakka:
Pohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
3-4 dl omenasosestta tai marjoja
Päälle:
5 dl riisimuroja
0,5 dl fariinisokeria
3/4 dl kermaa
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Painele taikina voideltuun piírasvuokaan. Levitä hillo päälle. Sekoita riisimurojen joukkoon fariinisokeri ja kerma ja levitä seos omenasoseen päälle. Paista piiras 200 asteessa alimmalla tasolla 20 - 25 min.
maanantai 16. helmikuuta 2009
Stubbin hohtava valkohammasrivistö kohtaa tervatappirivistön pubin hämyssä

Mainonnan keinoja
- ryhmään kuulumiseen vetoaminen (kuulut meihin, saat ystäviä, jos…)
- tuotteen avulla ratkaiset pulmia ja muutat maailman
- lupaus muutoksesta ja paremmasta (tulet rohkeammaksi, voimakkaammaksi, kauniimmaksi, jos…)
- vakuuttelu (käytetään asiantuntijoita)
- suora kehotus (käsky ostaa)
Miksi muut puolueet eivät palkkaa hyvää mainostoimistoa tekemään omasta ideologiastaan menestysartikkelia? Ei, ei se johdu siitä, että ne ylenkatsoisivat tuollaista ihmisten manipulointia mainoskikkailulla, vaan rahastahan vain on kysymys. Rahamiehet viihtyvät kokkareilla ja antavat tukirahansa niille, jotka heidän laulujaan laulavat (esim. kelamaksun poisto). Niin simppeliä se demokratian toteutuminen on.
Kunnallisvaalien työrukkaset kokoomuksen tunnuksena on saanut karmivan käänteen. Aika moni työntekijä on jo saanut rukkaset ja joutunut laittamaan "rukkaset naulaan, jukolauta". Irwinistä tuli mieleeni, että onko protestilaulanta jo sukupuuttoon kuollut laji?
sunnuntai 15. helmikuuta 2009
Boltia katsomassa pojanlasten kanssa

Vauhtipulla kiireiselle leipojalle

Kiisseliä tyrnistä ja hillasta

Keitin noin 3 dl pakastehilloja vaaleiksi ja siivilöin marjanraadot pois. Jokin aika sitten löysin pakastimesta edelllisestä vuodesta jäljelle jääneitä tyrnimarjoja, jotka keitin ja paseerasin soseeksi. Lisäsin tätä sosetta parisen desilitraa hillakeitokseen. Lisäsin vettä ja sokeria ja keitin kiisselin. Söimme sitä jäätelöpalleroiden kanssa. Se oli juhlavaa erityisherkkua. Hilla vähän pyöristää tyrnin makua. Yhdistelmää olen käyttänyt myös rahkajälkiruokaan, ja se on mielestäni ollut aivan kielenvievää herkkua.
Makaronisalaatti

Kalkkunapaistin lisäkkeeksi tein salaatin niistä aineista mitä sattui taas löytymään.
Tarjoiluastia on oma tekeleeni muinoisella keramiikkakurssilla ja keittiön pöytäliinaan löysin vähän aikaa sitten yhdellä eurolla kirpparilta kankaan.
3 keitettyä perunaa
3 dl keitettyä makaronia
1 iso omena (jonagold)1 - 2 herkkukurkkua
vihreitä pakastepapuja n. 100 g
ruohosipulia (minulla on pakasteessa, ei kannata ostaa, parempi purjoa tai sipulia)
herneenversoja
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
1 rkl sinappia
suolaa, rouh. mustapippuria
Keitä, pilko, sulata tai mitä nyt tarve vaatii. Hölskytä kastikeainekset jossain purkissa tasaiseksi ja kaada salaatin päälle. Koristele jollakin. Punainen väri ei olisi pahitteeksi. Itselläni ei ollut mitään, joten herneenversot olivat koristeena.
Kalkkunan filepaisti

perjantai 13. helmikuuta 2009
Sosiaalinen älykkyys työelämässä

Kaikki juoruavat – turha edes muuta väittää. Juoruilu kuuluu inhimilliseen kanssakäymiseen, kun pyritään selvittelemään omia tunteita, pohtimaan asioita ja ihmissuhteita. Juoruilu voi maustaa tapahtumista köyhää elämää. Meissä on harmittoman hauskoja tarinaniskijöitä mutta on myös yhteisönsä myrkynkeittäjiä.Aggressiivisia henkilöitä pidetään usein sosiaalisesti kömpelöinä. Piiloaggressiivinen juoruilu ei onnistu kuitenkaan suinkaan kaikilta. Tarvitaan monenlaista ihmissuhteiden tietotaitoa. Ensimmäinen edellytys on myötäelämisen taidon, empatian puute. Lisäksi tarvitaan runsaasti tilannetajua ja sosiaalisia taitoja, luettelee Kaukiainen.
- Sosiaalinen älykkyys ilmenee yleensä siten, että pidetään yllä ja vaalitaan ihmissuhteita, luodaan ystävyyssuhteita ja voidaan ratkoa ongelmia. Mutta kun sosiaalisia taitoja ja sosiaalista älykkyyttä käyttää toisten vahingoittamiseen, niin silloin tarvitaan sellaista ihmissuhteiden pelisilmää, että se juoruilu onnistuu ja pystyy saamaan toisen eristettyä siitä muusta työyhteisöstä."
torstai 12. helmikuuta 2009
Kiitos Janina Anderssonille!

keskiviikko 11. helmikuuta 2009
Nyt sitä saa!!!!!
Kanaviillokista tuli broilerisoosi

Onnistuin!
maanantai 9. helmikuuta 2009
Hyviä uutisia kampamaneeteista ja talvesta
Hauskaa on myös se, että täällä eteläisessä Suomessakin on talvi. Lunta, pakkasta, jäätä ja valoa. Lapsille on ylellisyyttä se, mikä meille ennemmin syntyneille oli itsestäänselvyys. Itse muistan, kuinka talvisin kaivoimme tunneleita lumen sisään. Lunta oli niin paljon, että saimme luotua ihan lastenmentäviä tunneliverkostoja pihallemme. Pyllymäkeä laskimme talon katolta räystään alle kasautuneseen valtavaan lumivuoristoon. Isä sai välillä kaivaa meidät lapion kanssa irti sieltä, kun jalat juuttuivat niin kiinni. Joskus saimme jalat kyllä irti, mutta kengät jäivät syvälle hankeen. Keväisin ajoimme polkupyörillä pitkin peltoja, kun siellä oli ihana hankiainen. Lumen pinta oli niin kova, että se kesti lapset ja aikuisetkin hyvin. Siitä kovasta hangesta irrottelimme hakkaamalla laattoja, joista rakensimme igluja.
Latuja risteili ympäri kylää, ei niitä latukoneilla tehty, vaan itsehän sitä piti latunsa luoda. Kunto kasvoi kohisten ja omatoimisuus myös. Mäkihyppyä varten keksimme jos jonkinlaisia nyppylöitä. Retkeily läheiseen metsään (50 metrin päähän kotoa) oli suuri seikkailu. Jos oikein hyvä tuuri kävi, äiti antoi evääksi kuumaa kahvia villasukkaan käärityssä viinapullossa ja pullankänttyä tai voileipää. Kerran veljeni kanssa keitimme munia evääksi, kuorimme ne valmiiksi ja käärimme sanomalehteen. No, kauniisti uutisilla kirjailtuja muniahan niistä tuli. Tämä juttu on säilynyt näihin päiviin saakka perheemme tarina-arkussa, josta se kaivetaan aina tarpeen tullen esiin.
Koulukiusaamiseen nollatoleranssi, vai kuin ministeri Virkkunen?

sunnuntai 8. helmikuuta 2009
Sunnuntaisalaatti

Kahvipussikorini melkein valmis
Huovutetuista, vanhoista villapuseroista iso kissa


Tämän kissan tuunasin kahdesta vanhasta villapuserosta, jotka huovutin ensin 60 asteessa kirjopesulla. Toinen pusero oli sininen ja toinen "entinen" valkoinen sinisin raidoin. Huopunutta villaa oli helppo leikata, eikä se purkautunut yhtään. Meidän kesämökillä oli loppusijoituksessa tyynyjä, jotka olivat todellakin tulleet tiensä päähän. Meinasin jo heittää ne kaatiskuormaan, mutta sitten pesinkin ne ja säästin sisälmykset tulevaa käyttöä varten. Tämän paksun kissan sisään ne sitten päätyivät. Silminä on tietenkin vanhan napit ja kirjontalangalla kirjailin suun ja nenän.
lauantai 7. helmikuuta 2009
Mitä kaapista löytyy -sämpylät

Mielestäni sämpylät ovat kaupassa niin kalliita, ettei niitä raski ostaa. Helppoahan niitä on leipoakin, mutta oman aikansa se ottaa.
0,5 l vettä
1 dl maitojauhetta
perunamuusin jämä n. 1,5 dl
2 porkkanaa raastettuna
1 dl ruisrouhetta
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
0,5 dl rypsiöljyä
hiivaleipäjauhoja
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, suola, siirappi, maitojauhe, perunasose ja vatkaa vähän ilmaa taikinaan. Lisää porkkanraaste ja öljy. Alusta taikina hiivaleipäjauhoilla löysäksi, mutta käsistä ja kulhosta kuitenkin jo irtoavaksi. Kohota, leivo, kohota ja paista 225 asteessa ruskeaksi n. 15 min.
Pullapohjapiirakkaa

Lindströmin kiusaus

600 g possunsuikaleita
1 kg peruna-sipuli-suikaleita pakasteesta
n. 600 g raakoja punajuuria
2 ruokakermaa
suolaa, mustapippuria
Ruskista possunsuikalelihat. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Ruskistumisen aikana ehdit voidella uunivuoan öljyllä ja kuoria ja suikaloida punajuuret. Lado vuoan pohjalle ensin puolet peruna-sipulisuikaleista, sitten punajuuret ja lihat. Päällimmäiseksi loput perunat. Ripottele suolaa ja pippuria päälle. Huuhtaisin pannusta maut vesitilkalla mukaan vuokaan. Valuta kermat päälle ja vuoka uuniin n. 190 asteeseen tunniksi puoleksitoista.
Pressiklubista
torstai 5. helmikuuta 2009
Noin tuhannes versio juustokakusta
keskiviikko 4. helmikuuta 2009
Kun oltiin rakastuneita -leipäsiä

tiistai 3. helmikuuta 2009
Rangaistussoppaa

Punainen broilerikeitto
4 isoa perunaa
3 porkkanaa
2 raakaa punajuurta
pala lanttua
pala palsternakkaa
pieni kesäkurpitsa
2 sipulia
lihaliemikuutio
400 g broilerin paistijauheliha
mausteita maun mukaan, itse laitoin yrttisuolaa, chili explosionia, mustapippuria
Juurekset kuoritaan, pilkotaan ja laitetaan kiehumaan kuumaan veteen, joka on maustettu lihaliemikuutiolla. Neste saa juuri ja juuri peittää juurekset. Jauheliha ruskistetaan ja maustetaan hyvin. Kun juurekset ovat pehmeitä, ne soseutetaan sauvasekoittimella. Lisätään broilerin jauheliha ja kiehautetaan vielä. Tarkasta nesteen määrä mieleiseksi. Minun soppani oli tänään aika luikeroa, mutta ei haitannut. Käytin pakastimesta kesäkurpitsaraastetta, siitä tuli lisää nestettä. En lisäillyt mitään kermoja ja juustoja, koska tämä on nimenomaan rangaistussoppaa. Ei se tosissaan rangaistukselta tuntunut vaan maistui erinomaisen hyvin juustoruisleipien keralla. Punajuuri tekee tähän sen oman jujunsa.
maanantai 2. helmikuuta 2009
Toisen jäte, toisen aarre



Miehinen retroruoka-annos

sunnuntai 1. helmikuuta 2009
Senioreista vanhuksiksi
