sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Voi pyhä pömppö sentään


Käyn joskus Iltalehden keskustelufoorumia lukemassa. Siellä on niin ihmeellisiä juttuja, ettei välillä meinaa todeksi uskoa, että sellaisia julkaistaan. Kuuluisasta pömppömahasta on virinnyt jo aivan älytön ja täysin hyvien tapojen vastainen "keskustelu". Susanna Rahkamon ulkonäköä ja muuta tyyliä haukutaan mitä kauheimmilla tavoilla. Alkuperäinen pömppömaha -juttu on tosi pientä tämän rinnalla. Lastentasoista keskusteluahan se on, jos yksi sanoo rumasti toisesta ja sitten toinen vastaa samalla mitalla.


Se minua ihmetyttää, että kun televisiossa on niin paljon niitä ohjelmia, joissa paras valitaan ja huonommat tiputetaan vähemmän hienotunteisesti pois, niin miksi juuri tämä pömppö herätti tällaisen vallankumouksen? Esimerkiksi Idolsissa ilkeyksien kohteena ovat nuoret, julkisuuteen tottumattomat ihmiset, Miia Nuutila puolestaan on aikuinen esiintymisen ammattilainen. Miksei Idols ole herättänyt yhtä isoa liikettä loukattujen puolesta? Missiehdokkaita arvostellaan lehdissä aivan sumeilematta, eikä kukaan nouse puolustamaan loukattua.


Jos aikuisten ihmisten arvomaailma on sellainen, minkä keskustelupalstoilta voi lukea, ei ole mikään ihme, että koulut ovat mahdollisten koulusurmaajien hauduttamoita. Kuinka julmaa on nuorten ja lasten maailma, jos he ottavat mallinsa aikuisten maailmasta. Tässä pieni otos Susanna Rahkamoa koskevista luonnehdinnoista: hevosnaama, kapakala, nälkiintynyt harakka, takakireä, näkee naamasta, kun lakkaa saamasta jne. Paras lukemani kommentti oli: "on niin hyvän itsetunnon omaava, kun on entisen Helsingin kaupunginjohtajan tytär. Tämä viimeinen on aika koominen, kun ajattelee Susanna Rahkamon uraa ja menestystä. Näyttää siltä, että keskusteluun osallistujista suurin osa ei ole kuullutkaan Susanna Rahkamosta ennen tätä tanssiohjelmaa, joten he eivät tiedä, että hänellä kyllä on kompetenssia toimia tuomarina tanssikilpailussa ja tietää myös kritiikin kehittävän vaikutuksen.


"Kenet korkeat jumalat keinuunsa ottavat kerta" runoili Eino Leino, mutta onhan se niinkin, että kenet korkeat mediat keinuunsa ottavat kerta, niin siinä sitä kiikutusta riittää.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti